Activiteiten afdeling Groningen-Assen, Roden-Leek-Peize

 

| Wandelingen | Leesclub |      Op deze pagina » | Filmhuis-films˜ | Seniorensoos˜ |


Activiteiten

 

Onze afdeling organiseert activiteiten op diverse gebieden. Klik op de links hierboven om er meer over te weten te komen. De organisatie van activiteiten is in handen van activiteiten-coördinatoren. Ze worden daarbij zo nodig ondersteund door de leden van de activiteiten commissie uit het bestuur. Alle leden kunnen activiteiten-coördinator worden. Dat kan voor een keer of voor een langere periode. Dus heb je een goed idee of wil je ervaring opdoen in het kader van een studie meld je dan aan bij het bestuur. Er is van alles te doen, ook dingen die niet op de lijst staan. Creativiteit wordt op prijs gesteld.

 

Opgave voor activiteiten

Geef je altijd op bij de coördinator die vermeldt staat bij een activiteit.

 

Betaling activiteiten

• Inschrijving op betaalde activiteiten zijn pas geldig als het geld door de penningmeester is ontvangen op Postgiro 917862 t.n.v. Nivon Afd. Groningen.
• Entreegelden worden ter plekke betaald.
• Verrekening van groepsonkosten wordt onderling geregeld.

Verslagen over activiteiten

Als er van activiteiten verslagen of foto’s zijn gemaakt kunnen ze gepubliceerd worden. Stuur je foto’s en verslagen per mail per activiteit naar de activiteiten-coördinator.

 

 

Repair Café op nieuwe locatie!

 

repair

 

Het kostte na april 2014 wat moeite, maar inmiddels weten de mensen ons weer te vinden op onze nieuwe locatie in het winkelcentrum van de wijk Kloosterveen in Assen! Daar in twee lokalen in de MFA repareren wij maandelijks vrijwel alles wat zich aandient: van koffiezetapparaat, kapotte rits, kinder-keyboard tot stokoude transistorradio (volgens de eigenaar de allereerste die in Assen destijds te zien was). Veel kunnen we fiksen. We hebben het erg naar onze zin zo met elkaar. En de dankbaarheid is vaak groot. Uit een mail van een tevreden klant ontvangen na onze sessie in februari over één van de toen 27 uitgevoerde reparaties:

 

repaircafe“Gisteren kwam ik met mijn defecte rolkoffer bij het Repair Café. Ik werd geholpen door Herman van Meekren. Hij heeft zich tot 16 uur(!) geduldig bezig gehouden om het mankement te verhelpen. Het lukte telkens niet. Maar op het eind, oh wonder, is hij dank zijn inventiviteit er in geslaagd de trekstang weer werkend te maken. Hij deelde zelfs nog zijn zelfgebakken boterham met mij. Ik mocht pas vanmorgen proberen, of het werkte en ... hoera, de trekstang laat zich weer inschuiven en uittrekken. Hopen, dat het plastic van de handgreep niet op een andere plaats breekt, maar daar zal hij dan ook weer raad op weten. Ik ben zeer tevreden met de reparatie en ik heb mij tijdens mijn urenlang verblijf tussen al die techneuten geen moment verveeld en nog het e.e.a. opgestoken. Groeten aan Herman en de gehele ploeg, Susann.” (aanvullend ter info: Susann Witt, mogelijk bij aantal van de lezers bekend, repareert ondanks haar hoge leeftijd (80+) liefst nog steeds heel veel zelf. Greet).

 

Nu maar hopen dat de beoogde overstap naar het prachtige Duurzaamheidscentrum in het Asserbos in september 2015 vooral financieel haalbaar is, dat omdat we daar wél huur moeten gaan betalen. En, zin om mee te doen? We zoeken vooral nog mensen voor receptie, textiel en communicatie, en ook met meer technische kwaliteiten bent u welkom! Zie de kontaktgegevens elders in dit nummer.

 

Greet Oostra

repaircafe.assen gmail.com

 

www.repaircafe.nl/assen

repaircafe.assen@gmail.com

06-38396811

 

 

Zaterdag 16 september 2017 | Excursie stads-/daktuin Kemkensberg

 

Sinds 2014 is de stad Groningen een openbare tuin rijker: de stads- en daktuin Kemkensberg. Deze tuin ligt bij het gebouw waar Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst zijn gevestigd. Rixt Langeveld neemt ons mee op een rondleiding door deze bijzondere stadstuin bij dit bijzondere gebouw. Tijdens deze rondleiding krijgen we alles te horen over het tuinontwerp, de aanleg, het onderhoud en de plantensoorten. De rondleiding duurt ruim een uur. Als afsluiting van de excursie geeft Rixt deelnemers desgewenst tips voor de tuin.

 

Over Rixt Langeveld

Rixt is tuinontwerper en werkt vanuit tuinadviesbureau De Korenbloem, tuinen met visie. Ze geeft de cursus Natuurrijk tuinieren, lezingen en rondleidingen. Verder is zij actief betrokken bij Operatie Steenbreek Gronin- gen en maakt daarvoor het televisieprogramma GoudGroen, het vervolg van de serie “Tegels eruit, tuin erin”.

Locatie: Kemkensberg 12, 9722 TB Groningen

Verzamelen: Bij het zwarte kunstwerk aan de tuinzijde van het gebouw

Datum & tijd: zaterdag 16 september om 14.00 uur

Kosten: € 7.50 ter plaatse te betalen

Info/aanmelden: Nelleke Drukker eerlijkengroengras@nivonnoord.nl / 050 5417010

 

Dinsdag 31 oktober 2017 | Trek van de Kiekendief

 

De grauwe kiekendief is in 2016 verkozen tot dé soort van Groningen. Beleef het fascinerende avontuur van de kiekendief en volg hem op zijn vlucht naar verre continenten en weer terug. Om – eenmaal neergestreken op het Groninger platteland – te nestelen en jongen groot te brengen. En dan maakt de kiekendief zich op voor zijn volgende reis.

Madeleine Postma leidt ons de wereld binnen van deze bijzondere roofvogels. Zij vertelt ons over de biologie, het leven en het gedrag van de (grauwe) kiekendief. Daarnaast zal ze informatie geven over de oprichting van de Werkgroep Grauwe Kiekendief waar ze deel van uit maakt.

Madeleine Postma is medewerker bescherming in de Werkgroep Grauwe Kiekendief. Ze geeft cursussen en rondleidingen en is betrokken bij veldonderzoek. De activiteiten van de werkgroep heeft ook breder resultaten opgeleverd, zoals bijvoorbeeld een succesvol akkervogelbeheer.

Locatie: Humanistisch Centrum, W.A. Scholtenstraat 2, Groningen

Datum & tijd: dinsdag 31 oktober 20.00 – 22.00 uur

Kosten: Nivonleden € 3.50 / niet- Nivonleden € 5.00

Bijdrage: koffie / thee € 0.50

Bij voorkeur aanmelden eerlijkengroengras@nivonnoord.nl of 050 5417010

 

 

Zondag 5 november 2017 | Aan Tafel! Herfstmaaltijd

 

Schuif gezellig aan en neem gerust iemand mee. De introducé hoeft niet lid te zijn van het Nivon. De maaltijd bestaat uit drie gangen, bereid met verse, niet perse biologische seizoensproducten uit de om- geving en zonder vlees. Er wordt een vaste prijs gehanteerd van € 7.50; een drankje komt voor eigen rekening.

De herfstmaaltijd wordt opgediend in Natuurvriendenhuis de Hondsrug in Noordlaren, op vijftien kilometer van Assen en Groningen, bij goed weer prima te fietsen. Bovendien een inspirerende locatie voor een wan - deling of spelletjes of een goed gesprek.

Locatie: Natuurvriendenhuis de Hondsrug, Duinweg 6 in Noordlaren

Datum & tijd: zondag 5 november van 13.00 – 15.30 uur

Inloop: vanaf 12.30 uur

Kosten: € 7.50

Info/aanmelden Nelleke Drukker eerlijkengroengras@nivonnoord.nl / 050 5417010

Aanmelding is verplicht en kan tot en met vrijdag 27 oktober

Noteer alvast de wintermaaltijd in de nieuwe agenda van 2018 op zondag 4 februari

 

 

Dinsdag 12 december 2017 | In de huiskamer presenteert de IDFA documentaire uit 2005 “The real dirt on farmer John”, met nagesprek Regisseur Taggart Siegel

 

Als zijn vader in de jaren zestig overlijdt, neemt de jonge John Peterson het familiebedrijf over. Hij tovert de traditionele boerderij om tot een toevluchtsoord voor hippies en kunstenaars, maar stort daarmee het bedrijf bijna in een faillissement. Door zijn extravagante persoonlijkheid is hij het middelpunt van roddel en achter- klap in de boerengemeenschap en zijn carrière als boer lijkt teneinde. Het tij keert als hij een nieuwe start maakt als biologisch landbouwer en een aantal families uit Chicago aandeelhouder van zijn bedrijf wordt. Met veel oud filmmateriaal laat deze film de geschiedenis zien van een van de eerste biologische bedrijven, met al zijn ups en downs.

Locatie: Maasstraat 25, 9406 RA Assen

Datum & tijd: dinsdag 12 december 14.00 – 16.00 uur

Kosten: € 3.50

Koffie / thee € 1.00

Aanmelden: Jetty Vink secretaris.groningen@nivonnoord.nl / 0592 346328

Neem gerust iemand mee. De introducé hoeft geen lid te zijn van het Nivon

 

Nivon Soos

`t Feithhuis, Martinikerkhof 10, 9712 JG Groningen

 

Elke eerste dinsdagochtend van de maand is er van half 11 tot 12 uur een tafel gereserveerd in `t Feithhuis voor alle nivonners die het gezellig vinden om samen koffie te drinken en/of ideeen en ervaringen uit te wisselen. De consumpties zijn voor eigen rekening.

De eerstvolgende data zijn: 6 oktober, 3 november en 1 december

Voor meer informatie kun je mailen of bellen naar: Trijnie Riemeijer, t.riemeijer home.nl, 050-5790307

 

 

Seniorensoos

 

FeithuisDe start van de Seniorensoos was in 2006

In juni 2011 bestond de Seniorensoos 5 jaar. De start in 2006 was het gevolg van een enquête onder Nivon leden van de afdeling Groningen. Het bestuur wilde destijds weten waar binnen de afdeling behoefte aan was. Een van de antwoorden was: 'aan een ontmoetingsplek van senioren'. Die plek werd gevonden in 't Feithuis. Een café-restaurant in hartje stad, vlak bij de Grote Markt waar bijna alle bussen stoppen.

 

Het doel

De bezoekers van de Soos willen gewoon gezellig bij elkaar komen. Zonder verplichtingen. Contact leggen bij een kopje koffie en nieuwtjes uitwisselen is voldoende. De coördinator zorgt ervoor dat er betaald wordt door de bezoekers en dat er collectief wordt afgerekend.

Zo is de Seniorensoos een inloopsoos geworden voor ieder Nivonlid dat het prettig vindt om te weten dat er op een afgesproken datum en tijd mensen in 't Feithuis zijn die je kent of wilt leren kennen.

 

Adressenlijst

In de loop der jaren is er een lijst ontstaan van bezoekers. Die is bedoeld voor leden die onderling contact willen leggen of iets willen organiseren. Dat laatste is dan meestal een verblijf met een kleine groep in een Nivonhuis. Maar daar kan meer mee gebeuren.

 

 

2012

Het aantal bezoekers liep in 2011 wat terug. Er is duidelijk behoefte aan de inbreng van nieuwe mensen. Om die reden kregen alle leden van de afdeling Nivon Groningen / Assen ouder dan 55 jaar in 2012 een uitnodiging voor een bezoek aan de Seniorensoos voor als ze tijd en zin hebben.

 

Een andere coördinator

Nadat Ans van Genderen vanaf 2006 de rol van coördinator heeft vervuld, heeft Trijnie Niemeijer deze rol per april 2013 overgenomen.

 

Trijnie Riemeijer is bereikbaar via tel. 050-5790307

 

« terug