Verslagen/foto's van activiteiten Afdeling Hoogezand

 

Nieuwjaarsvisite 5 januari 2014

 

De afdeling Hoogezand-Sappemeer ,Veendam e.o. heeft haar jaarlijkse nieuwjaarsvisite dit jaar gehouden in Bourtange.

Zondagmiddag 5 januari zijn we met een klein groepje afgereisd naar het mooie Bourtange. Het was deze dag prachtig wandelweer. We hebben vanaf de parkeerplaats bij de vesting een wandeling gemaakt van een kleine 2 uur. Westerwolde is een mooi gebied om te wandelen.

Op een gegeven moment steek je ook de grens over met Duitsland. Op de foto "inspecteren" twee van ons de grenspaal.

Na de wandeling hebben we in café Landhuis nogmaals de handen geschud voor de beste wensen voor het nieuwe jaar en hier met elkaar koffie gedronken. We hopen echter wel van harte dat we in 2014 meer mensen kunnen begroeten op onze activiteiten.

 

Anneke Geerdes.

 


     

 

 

Verslag van een weekend naar Celle met de afdeling Hoogezand/Sappemeer, Veendam e.o.

 

OP 4,5 en 6 oktober 2013 zijn we met de afdeling naar Celle geweest. Het is een zelfverzorgingshuis, Waldschmiede , zodat we met elkaar de schouders er onder gezet hebben om er een geslaagd weekend van te maken, hetgeen gelukt is.

Vanaf 3 uur hebben we de deelnemers ontvangen met koffie/thee en iets lekkers. Er waren 12 deelnemers.

Het huis is klein, maar degenen die het huis niet kenden waren meteen enthousiast.

Klaas en Anneke hebben met behulp van anderen een rijsttafel gemaakt die bijzonder goed in de smaak viel.

‘s Avonds hadden we om 8 uur een afspraak met de nachtwachter van Celle voor een rondleiding door de stad. Bij het slot van Celle stonden een grote groep mensen waar we ons bij aan moesten sluiten. De nachtwachter was in middeleeuwse kleding gehuld en had een lantaarn bij zich voor de verlichting. Aan ons werd eerst uitgelegd over het toenmalige beroep van nachtwachter, waarna hij ons de markante plekken van de stad liet zien.

Zaterdag hebben we onze eigen invulling gegeven aan de ochtend en zaterdag middag hebben we een huifkartocht gemaakt op de Lùnenburgerheide.

Bij thuiskomst hebben we de BBQ aangezet en gezellig samen gegeten.

‘s Avonds hebben we plezier gehad met het doen van bingo.

De volgende ochtend na het ontbijt was het samen corvee en was het weekend al weer ten einde.

 

Anneke Geerdes

 

afbeelding afbeelding afbeeldingafbeelding afbeelding afbeelding

Klik op een foto voor vergroting

 

« terug

 

Nieuwjaarsvisite 2013

 

Nivon vrienden,

Zondag 6 januari 2013 hebben we elkaar de handen geschud voor een goed nieuwjaar. De jaarlijkse nieuwjaarsvisite hebben we gehouden in Bellingwolde en Oude Schans.

 

 

In Bellingwolde hebben we het museum de Oude Wolden bekeken. Er was een schilderijen expositie van verschillende schilders en er waren beelden tentoongesteld. Het museum heeft een geheel nieuw aangebouwde expositie ruimte. Oud en moderne bouw gaan hier samen. Nadat we de expositie bekeken hadden zijn we naar Oude Schans gereden. Een pittoresk dorpje , waar we een gezellige gelegenheid opgezocht hebben.

Aan de stamtafel hebben we genoten van koffie/thee en gebak. Al met al : een gezellige middag.

 

Anneke Geerdes

 

Verslag weekend naar Nienburg van de afdeling Hoogezand-sappemeer e.o.

 

Het laatste weekend van oktober 2012 zijn we met 12 mensen naar het natuurvriendenhuis in Nienburg geweest.

De weersvoorspelling was voor het geplande weekend niet geweldig, maar gelukkig kwam de voorspelling niet uit. We werden in het huis ontvangen met Kaffee und Kuchen. De goede sfeer was gelijk aanwezig.

's Avonds hebben we een stadswandeling gemaakt onder leiding van een gids. Nienburg is een zeer oude stad. In deze streek hebben paarden altijd centraal gestaan. (foto) Het ras Hannoveranen komt uit deze streek. De gids vertelde met veel enthousiastme interessante dingen over Nienburg.

Zaterdag hebben we het vogelpark in Walsrode bezocht. Het is een wereldvogelpark. Het is een groot park, waar we ogen te kort kwamen. Ook waren we getuige van een show met de vogels. De grote condor scheerde over het publiek heen, maar ook andere vogels lieten zich van hun interessante kant zien. (foto's)

's Avonds hebben we een fakkel optocht langs de Wezer gemaakt en zondag begon ieder na nog een Kaffee mit Kuchen voldaan aan de terugreis. We kunnen terug zien op een geslaagd weekend. (meer foto's in het fotoalbum)

 

Anneke Geerdes.

 

Uitstapje naar het Emsland Moormuseum

 

MoormuseumZondag 22 september 2012 hebben we als afdeling Hoogezand-Sappemeer een uitstapje gemaakt naar het Emsland Moormuseum.

De weergoden waren ons tamelijk goed gestemd. In het moor (is veen) museum maak je een tijdreis naar het harde bestaan van de veenbewoners en de geschiedenis van de veenwinning.

Het museum ligt in een 30 ha. groot hoogveengebied waar we met een smalspoorbaan doorheen gingen. Aan het einde van dit treinreisje kom je in een grote tentoonstellingshal waar de grootste ploeg ter wereld staat. Zo ook de locomotief van de fa. Ottomeyer. De tentoonstellingshal is hier een paar jaar geleden over de ploeg heen gebouwd.

In het veen kregen we enige uitleg van een gids over het veen. Op het terrein staat ook nog een huis van vroeger met antieke inrichting, een schuur en een bakoven. Er lopen een paar varkens en er is een groente en kruiden tuin.

Het geheel ziet er verzorgd uit. (meer foto's in het fotoalbum)

 

Anneke Geerdes

 

 

Nieuwjaarsbijeenkomst Hoogezand-Sappemeer & Omstreken

 

Op zondag 8 januari 2012 heeft onze afdeling de nieuwjaarsbijeenkomst gehouden. Wij doen dit elk jaar en het is altijd een gezellige bijeenkomst. Dit jaar hebben we deze bijeenkomst, net als vorig jaar, in het gebouw bij de heemtuin in Muntendam gehouden. Er werden handen geschud vergezeld met de beste wensen voor het jaar 2012.

Voor een ieder die er niet was wenst het bestuur ook een goed jaar toe.

Voor de aanwezigen was er koffie/thee met wat lekkers, en daarna nog iets anders te drinken met lekkere hapjes erbij.

Sommige aanwezigen hebben in de heemtuin een wandeling gemaakt. Anderen zijn in het gebouw gebleven en hebben spelletjes gedaan of gewoon bij gekletst.

Het was een gezellige ontspannen bijeenkomst die in een mum van tijd weer voorbij was.

Bij aanvang van deze bijeenkomst had Janny iedereen welkom geheten en aan het eind bedankt ze iedereen voor zijn/haar aanwezigheid.

 

Weekend Kimmerheide.

 

meanderIn het weekend van 21, 22 en 23 oktober 2011 zijn we met onze afdeling naar het natuurvriendenhuis Kimmerheide in Steinkimmen geweest. Dit is een Duits natuurvriendenhuis in de buurt van Bremen.

Vanaf vrijdagmiddag 3 uur waren we welkom. De deelnemers waren allen op tijd aanwezig, ze hadden er duidelijk zin in. Een kop koffie/ thee met wat lekkers viel er dan ook goed in. Het was een gezellig weerzien, want het was nu de vierde keer op rij dat we zo'n weekend georganiseerd hebben. Ook waren er een paar nieuwe gezichten bij.

Het aantal deelnemers was deze keer 18. Onder de deelnemers waren ook 5 Duitse natuurvrienden. Door één van de deelnemers is er die avond een heerlijke maaltijd op tafel gezet.

's Avonds is er geknutseld met klei. De resultaten zullen gebakken worden. De volgende dag hebben we na het ontbijt ( natuurlijk met verse Duitse bolletjes) een wandeling gemaakt in het Hasbrucher Urwald. Daarna hebben we een bezoek gebracht aan de klooster ruïne in Hude. Zie foto's. (fotoalbum)

's Avonds was er de barbeque. Een ieder was gevraagd iets gezelligs in te brengen. Hieraan was voldaan in de vorm van muziek, raadseltjes, mopjes en met lampionnen lopen. Ook zijn er nog weer mensen aan het knutselen gegaan. Nu met papier.

De volgende ochtend was er de schoonmaak hetgeen samen een fluitje van een cent was. Het weekend was (veel te snel) alweer voorbij. Er zijn voorzichtig alweer plannen gemaakt voor het volgende jaar. We zullen zien.

 

Anneke Geerdes

 

Peasens Moddergat 16 september 2011

 

De afdeling Hoogezand-Sappemeer heeft een uitstapje gemaakt naar Peasens-Moddergat.

Helaas was er geen grote opkomst van de leden. Met een prachtige tocht door de provincie Groningen kwamen we aan in Peasens- Moddergat. Het was ook uitgesproken mooi weer.

We gingen naar het vissershuisjes museum. Er waren verschillende huisjes ingericht. Kleine huisjes waarbij je je niet in kunt denken dat daar hele families in gewoond hebben. Toch is het zo.

Daarna hebben we een wandeling gemaakt langs het wad en door het dorpje. Prachtige dorpjes. De foto's geven een kleine impressie van de museum huisjes en het dorp. We zijn weer net zo toeristisch terug gereden als de heenreis. Het was een prachtige dag. We hebben heel wat gezien van de provincies Groningen en Friesland.

Zie de fotoalbum meer >

 

Anneke Geerdes

 

 

Wadlopen 27 augustus 2011

De afdeling Hoogezand-Sappemeer had in haar programma staan dat we 27 augustus 2011 gingen wadlopen. We waren met een gezellig groepje wandelaars.

Het weer zou echter nog wel eens roet in het eten kunnen gooien, en ja hoor.

We stonden op het punt om het wad op te gaan toen er heel donkere wolken aan kwamen. Na beraad tussen de gidsen en het wadloopcentrum is er toen besloten om niet het wad op te gaan. Helaas, helaas, maar het was niet anders. Eenmaal terug in het café brak het onweer echt los. Het kopje koffie smaakte ons daar trouwens lekker.

Daarna zijn we met een omweg door de provincie (erg mooi) weer naar huis gegaan.

 

Anneke Geerdes.

 

onweer

 

Wandeling Koningslaagte 22 mei 2011

Zondag 22 maakte de afdeling Hoogezand-Sappemeer een excursie naar de Koningslaagte in Noorderhoogebrug. We troffen het geweldig met het prachtige weer. Aangekomen bij het informatiecentrum hebben we eerst de dieren bekeken. Kippen, koe, konijnen en varkens.

Zoals op de foto's te zien is had de koe twee kalfjes en het varken had 10 biggen.

Voor insecten waren er ook nestmogelijkheden. Er was een kleine speeltuin , een groentetuin en ook een winkel.

We mochten geen wandeling maken door de weilanden, vanwege het broedseizoen. Ons werden fietsen aangeboden van de postcodeloterij. Hier hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Onderweg kwamen we bij een gerestaureerde boerderij van het Groninger Landschap. Dit huis kun je ook huren. We hebben daar gebruik gemaakt van de keuken en heerlijk van de prachtige omgeving genoten. Het Reitdieplandschap is een prachtig natuurgebied waar het voor mens en dier goed toeven is.

 

Het bestuur

 

afbeelding afbeelding afbeeldingafbeelding afbeelding afbeeldingafbeelding Klik op een foto voor vergroting

 

« terug