Krabbels uit het Hunehuis

Van Makkerhuis tot Monument 1930-2015

 

Op 4 november presenteerde Wim van der Wijk zijn boek over de bewogen geschiedenis van het natuurvriendenhuis het Hunehuis op de Havelterberg. Het huis uit 1930 is oorspronkelijk gebouwd als kamphuis voor de Arbeiders Jeugd Centrale. Het is Herman Molendijk geweest die met zijn verhalen ‘Krabbels uit het Hunehuis’ een inkijkje heeft gegeven in het dagelijkse leven van de arbeidersjeugd op de ‘berg’ in de jaren dertig. En dat verhaal houdt niet op bij de muren van het huis, maar gaat ook in op haar omgeving, de rijke natuur en de relatie met de bevolking.

 

HunehuisNa een heftige oorlogsperiode wordt het huis in gebruik genomen als natuurvriendenhuis van het Instituut voor Arbeidersontwikkeling, de voorloper van het NIVON, waarbij het ook nog 10 jaar dienst zal doen als Humanistische Militair Tehuis. En dan zijn er ook nieuwe verhalen. De verhalen over de wederopbouw, het vele werk dat door de vrijwilligers wordt gedaan, de belevenissen van de huiswachten en de gasten en de dreigende uitbreiding van het militaire oefenterrein in de jaren tachtig en negentig. Van belang is dat de verhalen zijn vastgelegd en kunnen worden doorverteld, juist in deze digitale tijd waarin alles zo vluchtig verdwijnt. En het zijn niet alleen de verhalen, maar ook het prachtige beeldmateriaal dat de geschiedenis volledig maakt. Omslag

 

 

Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven in een oplage van 400 stuks, 140 bladzijden en prachtig geïllustreerd met 230 afbeeldingen, hard cover, gebonden uitvoering. Het boek is te verkrijgen tegen contante betaling van € 16, - aan de balie van het Hunehuis.

 

Het kan ook worden toegezonden voor € 21, - . Stuur dan een mail naar vdwijkwim@gmail.com met naam en adres.

 

« terug